Przez cały I semestr w grupie „O” realizowany był program „Szkoła na widelcu”/ „Dobrze jemy ze szkołą na widelcu”. Zrealizowano następujące tematy:
– „Dlaczego jedzenie jest ważne?” (poznanie piramidy żywienia i zasad komponowania
posiłków jako niezbędnych czynników prawidłowego rozwoju i zachowania zdrowia,
zrozumienie potrzeby ograniczania spożycia cukru, zrozumienie roli, jaką pełnią składniki
mineralne i witaminy),
– „Skąd się bierze jedzenie?” (poznanie podstawowych informacji na temat roślin i ich
budowy, utrwalenie wiadomości na temat pochodzenia produktów spożywczych oraz
zasad, jakimi należy się kierować kupując je w sklepie, poznanie zasad prawidłowego
zachowania się przy stole i zasad obowiązujących w restauracji,
– „Poznajemy tajemnice owoców”,
– „Warzywa z targu”,
– „Dlaczego warto umieć gotować, czyli przygoda w kuchni” (budowanie świadomości
żywieniowej i rozwijanie umiejętności kulinarnych, poznanie różnych technik
przyrządzania potraw oraz zasad bezpieczeństwa w kuchni),
– „O smaku, ziołach i uważnym jedzeniu” (poznanie roli poszczególnych zmysłów ze
szczególnym uwzględnieniem smaku i zapachu, poznanie różnych rodzajów ziół i przyczyn,
dla których warto dodawać je do potraw, zrozumienie zasadności uważnego s pożywania
posiłków),
– „Jak dbać o zdrowie”/”Zdrowe produkty”,
– „Cztery pory roku na talerzu , czyli o sezonowości w kuchni” (zrozumienie przyczyn, dla
których warto uwzględniać sezonowość warzyw i owoców podczas przygotowywania
posiłków, poznanie zalet korzystania z mrożonek i przetworów poza sezonem);
Zapoznano też dzieci z „Plakatem osiągnięć” – osiąganie kolejnych celów: „Zdobywcy piramidy żywienia”, „Znawcy dobrych manier”, „Sezonowi eksperci”.
W II semestrze, w grupie „O” odbyły się następujące zajęcia:
- „Śniadanie na szóstkę” (rozwijanie świadomości codziennej potrzeby spożywania śniadania, utrwalenie prawidłowych nawyków żywieniowych, rozwijanie umiejętności kulinarnych),
- „Czym karmić swój mózg – co nieco o zdrowych przekąskach” (zrozumienie zależności pomiędzy właściwym odżywianiem, a dobrą pracą mózgu, poznanie alternatyw dla mało odżywczych przekąsek),
- „Dlaczego powinniśmy wybierać wodę i dużo się ruszać (zrozumienie roli jaką woda pełni w organizmie człowieka, poszerzenie wiedzy na temat napojów korzystnych dla naszego organizm , utrwalenie wiadomości na temat znaczenia aktywności fizycznej w życiu człowieka)
Wyjście do Tesco „Ekspedycja” w ramach programu „Od uprawy do potrawy”.
Dzieci w czasie „Ekspedycji” zdobyły wiedzę:
– o pochodzeniu produktów i ich sezonowości (w przypadku warzyw i owoców), a co za tym idzie różnicowaniu diety w zależności od pór roku,
– spróbowali wielu produktów, poznali nowe smaki i odkryli różnorodność zdrowych produktów,
– dowiedzieli się jak prawidłowo czytać etykiety i przekonali się, że produkty posiadają różny skład i dwa produkty z pozoru identyczne mogą się bardzo różnić,
– zdobyli wiedzę o przechowywaniu żywności: edukacja w zakresie właściwego przechowywania żywności i jej poszanowania (niemarnowanie).
Dzieci przypomniały sobie informacje o piramidzie żywieniową wraz z omówieniem elementów wchodzących w jej skład.
W czerwcu podsumowano osiągnięć na „Plakacie osiągnięć” (praca z kartami pracy w książeczce edukacyjnej „Od uprawy do potrawy”).