25 i 26 lutego 2020 r. odbyły się w naszej szkole warsztaty kulinarno-edukacyjne pod hasłem „Zielona Kraina”, w których udział wzięli uczniowie klas IV i V. Organizatorem tych warsztatów było Polskie Stowarzyszenie Dietetyków, Jeronimo Martins, Green Factory oraz firma Vital Fresh.
W okresie wzrostu i rozwoju odpowiednio zbilansowana dieta ma kluczowy wpływ na rozwój i prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Ważne, by wraz z jedzeniem dostarczać zarówno witaminy i składniki mineralne, jak i odpowiednią ilość energii (kalorii). Jak wynika z przeprowadzonych w 2013 r. badań Instytutu Żywności i Żywienia, nadmierną masę ciała ma obecnie ponad 1/5 dziewcząt i prawie 1/3 chłopców. Szczególnie niepokojąca jest dynamika przyrostu wagi polskich dzieci (najwyższa w Europie), obecność w ich żyłach blaszek miażdżycowych i zwiększone ryzyko rozwoju cukrzycy. Sytuacja taka jest następstwem zaburzenia podaży większości składników odżywczych. W nadmiarze konsumowane są przede wszystkim cukry proste (słodycze, soki, napoje, przetworzone produkty zbożowe) i tłuszcz pochodzenia zwierzęcego. W diecie brakuje natomiast odpowiedniej ilości błonnika pokarmowego, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin. Prawidłowe żywienie w dzieciństwie pomaga cieszyć się zdrowiem w przyszłości, dlatego warto kształtować odpowie nawyki już od najmłodszych lat.
Szczególna uwaga uczestników warsztatów zwrócona została na zmniejszenie spożycia cukrów prostych, a także produktów pochodzenia zwierzęcego i sztucznie wzbogacanych. Program warsztatów był tak ułożony, by przekazać jego uczestnikom najbardziej przydatne informacje i porady, których stosowanie prowadzi do odniesienia korzyści ekologicznych, ekonomicznych, ale przede wszystkim, zdrowotnych. Udowodnione jest bowiem, że zwiększenie spożycia produktów roślinnych przy jednoczesnym ograniczeniu produktów pochodzenia zwierzęcego, prowadzi do zmniejszenia ryzyka wystąpienia, a nawet cofania się skutków tzw. chorób cywilizacyjnych, m.in.: nadciśnienia, cukrzycy, otyłości, chorób układu krążenia i większości nowotworów.
Prowadzące warsztaty – pani Daria Balak oraz pani Hanna Kotowska, przedstawiły uczniom zasady 5U (Urozmaicenie, Uregulowanie, Umiarkowanie, Unikanie, Uprawianie), omówiły nową piramidę zdrowego ożywiania i stylu życia. Uczniowie dowiedzieli się między innymi: jak jeść zdrowo i ze smakiem, w jaki sposób przygotować pyszne koktajle i sałatki na bazie świeżych, zielonych warzyw, dlaczego warto jeść różne kasze, uprawiać sport, być aktywnym fizycznie i sięgać po słodycze na bazie naturalnych składników, bez dodatku cukru.
Zielona kraina to edukacja ze smakiem, która łączy teorię z praktyką. Po ciekawej pogadance uczniowie przystąpili do samodzielnego przygotowania koktajlu „Zielona energia”, sałatki „Zielona kraina” oraz deseru „Słodkie pralinki”.
Było smacznie, zdrowo i kolorowo! Dziękujemy organizatorom za te ciekawe zajęcia.